eec@eec.co.rs  |   +381 64 8444 175

 • Српски језик
 • English

Dobre prakse za uštedu toplotne energije u industriji

april 13, 2017 - admin | Kategorija Dobre prakse

1. Rekuperacija toplote

Iz postrojenja za proizvodnju komprimovanog vazduha; iz kondenzacije toplog gasa rashladnog postrojenja u primarnom rashladnom krugu; iz odsoljavanja, odmuljivanja i degazacije u samoj kotlarnici; svih ostalih delova proizvodnog pogona gde dolazi do ispuštanja toplotne energije dovoljnog potencijala i delova gde se ispušta toplotna energija nižeg potencijala korišćenjem toplotnih pumpi.

2. Utilizator dimnih gasova (ekonomajzer)

Rekuperacija toplote iz izduvnih gasova na kotlovima (odnosi se na nisko sumporna goriva).
Temperatura dimnih gasova koji se ispuštaju u atmosferu ne treba da prelazi 120°C. Ukoliko postoji potreba, ova temperatura daljom rekuperacijom može da se spusti i na značajno nižu vrednost.

3. Efikasnost parnih kotlova treba da bude preko 90%

Ovo se takođe odnosi se na nisko sumporna goriva. Potrebno je postaviti merače potrošnje goriva i proizvodnje pare i najmanje jednom dnevno (poželjno automatski) preračunavati stepen korisnosti parnih kotlova ili kotlovskog postrojenja u celini. Da bi se dostigla visoka efikasnost, proces sagorevanja mora biti pod stalnom kontrolom, temperatura vazduha koji se koristi za sagorevanje treba da bude što viša, ogrevne površine kotla moraju biti čiste i sve vruće površine na kotlu moraju biti propisno izolovane.

4. Efikasnost potrošača

Za efikasan rad potrošača toplotne energije, neophodno je da se radi na tehnološki minimalno potrebnom pritisku pare, potrebna je termo izolacija svih površina toplijih od 50°C i grejne površine za razmenu toplote treba održavati čistim.

 

 

 

5. Povrat kondenzata

Procenat vraćenog kondenzata je potrebno pratiti na dnevnom nivou. Generalno u industriji, povrat kondenzata u otvorenom sistemu (na atmosferskom pritisku) treba da bude preko 85%, a realno je ostvariv i preko 90%. Da bi se dostigao, a potom i održao visok nivo povrata kondenzata, neophodna je automatizacija sistema povrata kondenzata, ali i vizualizacija rada odvajača kondenzata radi praćenja ispravnosti rada istih i pravovremenog otklanjanja nepravilnosti u radu.

6.  Korišćenje biogasa u prehrambenoj industriji

U prehrambenoj industriji se podrazumeva organski otpad u otpadnoj vodi. Organski otpad može da se koristi kao hrana za anaerobne mikroorganizme u anaerobnom reaktoru. Produkt metabolizma anaerobnih mikroorganizama je biogas, koji se koristi kao gorivo. Biogas može da se utroši za proizvodnju industrijske pare u postojećem parnom kotlu ili kao pogonsko gorivo za kogenerativno postrojenje. Prilikom ugradnje kogenerativnog postrojenja posebnu pažnju treba obratiti na energetski bilans tople vode koju je potrebno adekvatno utrošiti.

Komentari

 • Napišite odgovor ili komantar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  Engineering Energy Center

  Complete automation of Boiler houses
  Installation of flue gas utilizers onto gas boilers (economizers), installation of necessary measuring devices for the visualization of the boiler house efficiency and energy consumptionin some parts of the plant.

  Complete automation of cooling plants
  Selection of lead compressors in the primary cooling circle with variable speed drivedevelopment of algorithm for compressor startup with minimum energy consumptionand maintaining technological process

  Complete automation of compressed air plants

  Selection of lead compressors with variable speed drivesdevelopment of algorithm for compressor start up with minimum energy consumption.

  CO2 recovery plant

  Installation of plant for recovery of CO2 that originates from fermentation process 

  Water treatment plant

  The representatives of EEC have, with the support of certain specialized companies, installed the plant for treatment of well water. 

  Waste water treatment plant 

  In cooperation with international experts, it has been erected and put into operation the plant for treatment of effluents. 

  Heat recovery in brew house 

   In the brewing department the representatives of EEC developed and automated heat energy recovery, by which complete preservation of warm water has been achieved.

  CIP (cleaning in place) automation 

   The representatives of EEC have automated CIP, and entirely visualized the cleaning process by the control of concentration and the temperature of the cleaning agent.

   Automation of the plant for water degassing

  The representatives of EEC have automated a plant for water degassing with minimization of energy consumption. 

  Shock absorbers for hydraulic shock (water hammer) 

   The representatives of EEC possess great experience related to hydraulic shocks which occur by the contact between steam and cooled condensate or by specific technologies

  Modifications and automation of tunnel pasteurizers 

   Heat exchangers have been installed instead of using directly steam for heating, hence, the complete regulation of PU

  Dosing stations 

  Installation of different types of completely automated dosing stations, wort aerator and different kinds of blenders. 

   Home brewery

   The representatives of EEC have made for their own purpose, semi–automated mini brewery– 45 l capacity.

  Kategorije

  Arhive